Kinderboekenfeest Clavis – deel 2

Prentenboek ‘Welkom thuis, Bever’. 

Prachtige illustraties kun je vinden in het boek ‘Welkom thuis, Bever’. Een verhaal over een kleine bever die verdwaald raakt en zijn huis gaat zoeken samen met een hond. Ze reizen de hele wereld over en komen langs huizen van allerlei dieren, maar waar is het huis van de kleine bever? 
Magnus Weightman is de bedenker en illustrator van dit toffe boek. Tijdens het kinderboekenfeest bij Clavis Uitgeverij sprak hij over zijn werk. 

Weightman heeft van kleins af aan al een grote liefde voor tekenen. Hij is architect en houdt van de natuur en reizen. Door mee te doen aan een wedstrijd kwam hij erachter dat dieren een paar prachtige woningen konden bouwen: het waren net architecten. De lastige bouwwerken waren bedoeld voor een informatief boek, bedacht Weightman. En met die gedachte ging hij op weg naar Clavis, om zijn illustraties te laten zien. 
Bij Clavis bedachten ze echter dat het ook wel een verhalend boek kon worden. Met al die prachtige illustraties, die dan ook het informatieve nog belichten. Zo kwam het boek ‘Welkom thuis, Bever’ tot stand… 

Het verhaal is geschreven op rijm en in de zinnen worden de dieren en de huizen benoemd. Wanneer bever langs een nest komt, lees je (en zie je) ook welk dier er daar woont. Op die manier kan er voor kinderen veel te leren zijn, maar op een speelse en leuke manier! Naast de letters die je kunt lezen, kun je ook kijken naar de prachtige tekeningen die gemaakt zijn. Met ontzettend veel details zet Weightman de dieren en hun huizen in beeld. 
Hoewel het dieren zijn, zien we toch menselijke aspecten terug in huis: piano spelen, stapelbedden en koken in de keuken. Desondanks kun je ook zien hoe het dierenhuis eruit ziet en hoe de dieren die er wonen eruit zien. 

Aan het einde van het boek, is een wereldkaart te vinden met de reis die de bever en hond hebben gemaakt. Ook alle dieren en woningen kun je nu zien, op de juiste plek op de wereldkaart. Informatief op een speelse manier!
Ook in de details kun je informatie terug vinden. Waarom kan een slang in een holletje van een prairiehond wonen? En is het huis van de prieelvogel om in te wonen of niet? Samen met kinderen kun je dus meer informatie halen uit het prentenboek dan je misschien denkt! 

Toen ik vroeg of ik op de foto mocht, voor de blog, was dat geen probleem! Het boek werd gesigneerd en ook het andere boek ‘Eendje achterna’ werd ook gevuld met een persoonlijke boodschap en handtekening van deze illustrator!

Hieronder een aantal ideeën om uit te voeren na het lezen van het boek, of om  te doen tijdens het lezen. 

Ideeën bij het boek

Zoals al eerder benoemd, is dit boek ook uitermate geschikt om informatie te verzamelen of om te bespreken. Zelfs voor een bovenbouw groep kun je met dit boek nog verschillende kanten op. 

Activiteiten

  • dieren zoeken (door de details kun je zelfs op de eerste pagina al zien langs welke dieren bever gaat). 
  • dierenwoningen bouwen
  • dieren / woningen tekenen
  • posters maken met informatie over het dier
  • een wereldkaart maken en vullen met dieren en hun woningen

Vragen

  • in welk huis zou je willen wonen?
  • wat zou je van alle huizen willen meenemen naar je eigen huis?
  • waarom zou dit dier zo leven?
  • zou dit dier ook anders kunnen/willen leven?
  • zou jij een wereldreis durven te maken?

Mocht je nog meer ideeën zoeken? Op de instagram pagina van @meesterlijk_steamed hebben we er nog een aantal neergezet!

Eendje achterna

Het andere boek wat hierboven genoemd werd, ‘Eendje achterna’ gaat wederom om een reis. Deze keer zijn drie konijnen hun badeendje aan het kwijt raken. Ze besluiten om hun eendje te volgen en maken een reis langs een rivier. Maar ze zijn niet alleen: een heleboel andere karakters maken ook een reis, met verschillende redenen. Dit is daarom een goed zoekboek, met een leuk verhaal, prachtige illustraties en ook een informatief randje! 

En de rest van het feest?

Naast het verhaal van Magnus Weightman, kwam ook nog een ander tof verhaal in het licht te staan op het kinderboekenfeest. De Voorleeshoek kwam vertellen over de combinatie van klassieke muziek en kinderboeken.

De Voorleeshoek

Anouk van De Voorleeshoek kwam vertellen over de verhaalvideo’s die ze maken bij De Voorleeshoek. Video’s die worden ondersteund door klassieke muziek. In drie verschillende categorieën worden verhalen voorgelezen en hoor je muziek. Het fantastische is, door de muziek komen de prenten tot leven op je eigen manier. Met behulp van fantasie, ondersteunt door de muziek, zie je ineens alles echt tot leven komen. 

De eerste categorie is voor de kinderen met de leeftijd nul tot vier. Verschillende prentenboeken komen aanbod en na een stukje voorlezen hoor je klassieke muziek die perfect past bij de prent. 
De tweede categorie is voor de kinderen met de leeftijd vier tot zeven. Ook hier verschillende prentenboeken met klassieke muziek als ondersteuning. 
De derde categorie is voor de kinderen met de leeftijd zeven tot tien. Naast de prentenboeken, kun je hier ook hoofdstukken uit leesboeken vinden. Naast voorgelezen worden, kunnen kinderen dit gebruiken om een boek juist te gaan lezen. Het is ook een soort boekpromotie. 

Op school kun je De Voorleeshoek erg goed inzetten. Tijdens de pauze bijvoorbeeld. Maar een boek kan ook terugkomen in een leeshoek. Of op een computer tijdens zelfstandig werken! Daarnaast is het ook mogelijk om te gebruiken als voorlees moment. In plaats van zelf voorlezen als leerkracht, kun je dan een keer de klas observeren terwijl ze worden voorgelezen. 
Thuis kun je ook kijken naar de voorleesvideo’s. Als lid van de bibliotheek kun je gratis naar de filmpjes kijken en inloggen met je pasnummer. Ook kun je een abonnement afsluiten bij De Voorleeshoek. Je kunt het zelfs cadeau geven! Voor scholen zijn aparte abonnementen. 

Neem zelf een kijkje op www.devoorleeshoek.nl

Tot slot

Het laatste wat we willen delen, is dat we in de winkel van Clavis Uitgeverij lang hebben rondgedwaald. We hebben in verschillende categorieën, verschillende boeken opgezocht en maken hier binnenkort een lijstje van. Dit noemen we dan een blijstje want, het is een lijstje om blij van te worden. Elke maandag kun je een blijstje vinden op onze instagram pagina @steamed_nl. 

Het aller aller laatste nieuwtje dan: vanaf volgende week komt de blog online op vrijdag! Dan begin je het weekend alvast goed 🙂 

Tot de volgende keer!

Leave a Comment