Geocachen: een speurtocht voor jong en oud

Geo-watte?

Geocachen of geocaching is op zijn simpelst gezegd een speurtocht. Een speurtocht over de hele wereld dan. Geocaching heeft een wereldwijde community en in alle hoeken van onze aardbol wordt er gedaan aan geocachen. Maar hoe werkt dat dan?
Je kunt snel beginnen met geocachen, middels een mobiele app of met een GPS. Op verschillende locaties zijn geocaches verstopt. Kleine bakjes, buisjes, of juist wat grotere, gevuld met een zogeheten log. Op deze log kun je opschrijven dat je de cache gevonden hebt, door je gebruikersnaam en de datum te noteren. Daarnaast heb je in sommige caches nog kans op het vinden van een trackable, een tag met vaak een sleutelhanger of iets dergelijks eraan. Deze trackables kunnen dus de hele wereld overgaan, doordat ze door verschillende geocachers worden meegenomen.
Sommige caches kun je vinden aan de hand van een GPS-locatie. Voor andere moet je misschien eerst een puzzel oplossen, waardoor je de coördinaten krijgt te weten. Al met al: er zijn verschillende kanten op te gaan met geocachen!

We begrijpen dat je dit misschien wat te kort door de bocht vond, en dat je het nog niet helemaal snapt. Daarom gaan we in deze en de volgende blogs het over verschillende onderdelen hebben van geocaching. Allereerst…

De geocache app

Hier begint het allemaal mee. Je kunt de app downloaden in de appstores voor zowel Apple als Android. Deze is gratis te downloaden. Na het aanmaken van een account kun je gratis gaan geocachen! Er is een mogelijkheid tot premium. Dit zorgt voor meer caches die je kunt vinden en ook andere soorten komen daarbij kijken. Daarover in de volgende blog meer.

De app werkt als navigator. Het is direct zichtbaar op de kaart waar er caches verstopt liggen. Als je dan op een cache klikt, komt er allerlei informatie tevoorschijn. Je kunt vinden hoe de cache heet, waar de cache te vinden is en nog veel belangrijker: de beschrijving, hint en kenmerken.

Klik je op het knopje hint? Dan krijg je een tip, aanwijzing of opmerking die je verder helpt met het zoeken naar de cache!

De beschrijving is geschreven door degene die de cache verstopt heeft. Er kan hier van alles staan: de natuur, wat de geschiedenis is die erbij hoort of juist waarom deze cache hier ligt. 
Bij activiteit kun je reacties lezen van anderen die de cache gevonden hebben. Soms staan hier ook hints in verstopt!

Bij eigenschappen kun je vinden of het mogelijk is om er te komen. Soms heb je ook bepaald gereedschap nodig, dat staat daar dan ook bij!

Volgende keer

De volgende blog gaat over de caches. Wat zit er in zo’n cache? Waar is het van gemaakt en wat voor soorten caches kun je vinden?

Tot de volgende keer!

Leave a Comment